lunes, 30 de marzo de 2015

Espaguetis light con gambas y brócoli - Espaguetis light amb gambes i bròquil


Una receta muy adecuada para esta Semana Santa o para cualquier ocasión, porque estos espaguetis con gambas y brócoli están divinos!  Además el brócoli que he usado no es un brócoli normal, es brócoli purpura esparragado, una variedad ecológica y llena de propiedades que lo convierten en  uno de los denominados alimentos funcionales, superalimentos! Tiene glucosinolatos y otros fitonutrientes, hasta en diez veces más cantidad que otras variedades de coles y brócoli y además no tiene los compuestos de azufre típicos de otras crucíferas y que son los responsables del mal olor cuando se cuecen. Esta verdura tiene un sabor de lo más agradable, entre un brócoli muy suave y un espárrago, tirando a dulzón, ¡buenísimo!  

Cuando lo vi  en la parada de La Coromina del mercado del León me pareció tan bonito con sus brillantes brotes morados que no me pude resistir a probarlo, además Aurora, la chica de la parada, me aseguro que esta verdura tenía un delicioso sabor  que recordaba al espárrago así que, como tenía un montón de cabezas de gambas congeladas de otra preparación y tenía ganas de gastarlas para hacer sitio en el congelador, enseguida pensé en esta receta. Un poco inspirada en un revuelto de espárragos con gambas pero en versión salsa para pasta ¡y cargada de propiedades saludables!  Si no encontráis esta verdura podéis perfectamente sustituirla por espárragos, os quedará genial!


Una recepta molt adequada per a aquesta Setmana Santa o per a qualsevol ocasió, perquè aquests espaguetis amb gambes i bròquil estan divins! A més el bròquil que he fet servir no és un bròquil normal, és bròquil purpura esparragat, una varietat ecològica i plena de propietats que el converteixen en un dels anomenats aliments funcionals, superaliments! Té glucosinolats i altres fitonutrients, fins a deu vegades més quantitat que altres varietats de cols i bròquils i a més no té els compostos de sofre típics d'altres crucíferes i que són els responsables de la mala olor quan es couen. Aquesta verdura té un sabor d'allò més agradable, entre un bròquil molt suau i un espàrrec, tirant a dolç, boníssim!

Quan la vaig veure a la parada de La Coromina del mercat del Lleó em va semblar tan bonica amb els seus brillants brots morats que no em vaig poder resistir a tastar-la, a més l'Aurora, la noia de la parada, em va assegurar que aquesta verdura tenia un deliciós sabor que recordava l'espàrrec així que, com tenia un munt de caps de gambes congelades d'una altra preparació i tenia ganes de gastar-les per fer lloc al congelador, de seguida vaig pensar en aquesta recepta. Una mica inspirada en un remenat d'espàrrecs amb gambes però en versió salsa per pasta, i carregada de propietats saludables! Si no trobeu aquesta verdura podeu perfectament substituir-la per espàrrecs, us quedarà genial!




INGREDIENTES
1 manojo de brócoli púrpura esparragado o de espárragos trigueros ( yo de La Coromina)
500g de gambas 
2 dientes de ajo
1 manojo de perejil
Aceite de oliva virgen extra
sal i pimienta negra recién molida
1 guindilla (si os gusta un poco picante)
1 chorrito de vino blanco, brandi o coñac.


INGREDIENTS
1 manat de bròquil porpra esparragat o d'espàrrecs de marge (jo de La Coromina)
500g de gambes
2 grans d'all
1 manat de julivert
Oli d'oliva verge extra
sal i pebre negre acabat de moldre
1 bitxo (si us agrada una mica picant)
1 raig de vi blanc, brandi o conyac.





RECETA

Pelamos las gambas reservando las pieles y las cabezas para preparar la salsa.

Limpiamos el brócoli esparragado o los espárragos, desechamos las partes mas duras y los cortamos en trozos no muy pequeños.  Los hacemos al vapor o al microondas unos minutos, tienen que quedar "al dente", no muy cocidos.



RECEPTA

Pelem les gambes reservant les pells i els caps per preparar la salsa.

Netegem el bròquil esparragat o els espàrrecs, rebutgem les parts més dures i els tallem en trossos no molt petits. Els fem al vapor o al microones uns minuts, han de quedar "al dente", no gaire cuits.



Empezamos a preparar la salsa, ponemos en una cazuela dos cucharadas de aceite y todas las pieles y cabezas de gambas, las vamos aplastando con el dorso de una cuchara de madera o la mano de mortero para que suelten todo la sustancia y, cuando cambien de color y se pongan coloradas, echamos un chorrito de vino blanco seco o de brandi o coñac y dejamos que se evapore el alcohol durante un minuto.  Seguidamente cubrimos con agua y lo dejamos hervir un cuarto de hora, esta será la salsa de la pasta y ya veréis que buena!

Comencem a preparar la salsa, posem en una cassola dues cullerades d'oli i totes les pells i caps de gambes, les anem aixafant amb el dors d'una cullera de fusta o la mà de morter perquè deixin anar tot la substància i, quan canviïn de color i es posin vermelles, tirem un rajolí de vi blanc sec o de brandi o conyac i deixem que s'evapori l'alcohol durant un minut. Seguidament cobrim amb aigua i ho deixem bullir un quart d'hora, aquesta serà la salsa de la pasta i ja veureu que bona!



Mientras se hace la salsa con las cabezas y restos de gambas ponemos el agua a hervir para cocer la pasta, una vez empiece a hervir el agua añadimos la pasta y la cocemos según las instrucciones del fabricante.

Ponemos una cucharada de aceite de oliva en una sartén antiadherente con los dientes de ajo pelados y cortados en láminas, cuando empiece a oler el ajo y antes de que se tueste añadimos las colas de gamba y las cocemos un par de minutos, no tienen que pasarse, que quedarían muy secas ya que después las haremos un par de minutos más con la salsa.   


Mentre es fa la salsa amb els caps i restes de gambes posem l'aigua a bullir per coure la pasta, un cop comenci a bullir l'aigua afegim la pasta i la coem segons les instruccions del fabricant.

Posem una cullerada d'oli d'oliva en una paella antiadherent amb les dents d'all pelats i tallats a làmines, quan comenci a fer olor l'all i abans que es torri afegim les cues de gamba i les coem un parell de minuts, no han de passar-se, que quedarien molt seques ja que despres encara les farem un parel deminuts més amb la salsa.



Pasamos las cabezas de gambas por un colador chino para aprovechar toda la salsa y la ponemos en una paella a reducir si ha quedado muy líquida, rectificamos de sal si es necesario y añadimos la guindilla si queremos la salsa un poco picante.


Passem els caps de gambes per un colador xinès per aprofitar tota la salsa i la posem en una paella a reduir si ha quedat molt líquida, rectifiquem de sal si és necessari i afegim el bitxo si volem la salsa una mica picant.


Una vez la salsa ya ha reducido un poco añadimos las gambas y los trozos de brócoli al vapor, tened en cuenta que al mezclarse con la pasta se engorda más la salsa, no la dejemos demasiado reducida.  Le damos unas vueltas un par de minutos para que se unan todos los sabores.


Un cop la salsa ja ha reduït una mica afegim les gambes i els trossos de bròquil al vapor, teniu en compte que en barrejar-se amb la pasta s'espesseeix més la salsa, no la deixem massa reduïda. Li donem unes voltes un parell de minuts perquè s'uneixin tots els sabors.




Escurrimos la pasta una vez cocida al dente, que no se nos pase que pierde muchísimo!  No la escurrimos del todo, dejamos que quede un poco del agua de cocción para añadir a la salsa y la pasta, la mezclamos muy bien para que se impregne de la salsa, los sabores y aromas. A esto los italianos le llaman "mantecar" la pasta, por eso es importante que haya un poco del agua de cocción para ligar con la salsa, este trabajo de mezclar la pasta e ir removiendo le da una toque final impresionante, mirad que aspecto!    Deliciosa verdad?  Pues es light!  Solo tres cucharadas de aceite de oliva en total, podéis tomaos una ración de esta estupenda receta sin ningún remordimiento!


Escorrem la pasta un cop cuita al dente, que no s'ens passi que perd moltíssim! No la escorrem del tot, deixem que quedi una mica de l'aigua de cocció per afegir a la salsa i la pasta, la barregem molt bé perquè s'impregni de la salsa, els sabors i aromes. A això els italians en diuen "mantecar" la pasta, per això és important que hi hagi una mica de l'aigua de cocció per lligar amb la salsa, aquest treball de barrejar la pasta i anar remenant li dóna una toc final impressionant, mireu quin aspecte! Deliciosa veritat? Doncs és light! Sols tres cullerades d'oli d'oliva en total, podeu prendre-us una ració d'aquesta estupenda recepta sense cap remordiment!